PTSD, nedsatt arbeidsevne og rettigheter

Jeg er 35 år, og er språklærer i den videregående skolen. Jeg har diagnosen PTSD etter 11 år med seksuelle overgrep, samt et voldtekt i tenåra. Jeg har i de siste elleve månedene vært sjukmeldt, da noe traumatisk har utløst mange symptomer fra åra med overgrepa. Jeg har jobba i 50% stilling de siste fem månedene, og snart går jeg ned i lønn, da jeg har brukt opp sjukmeldingstida mi. Jeg fikk avslag fra NAV om arbeidsavklaringspenger, og i følge paragrafen skyldes ikke min nedsatte arbeidsevne "skade, sjukdom eller lyte". Jeg er fortsatt ikke fullstendig frisk til å besitte 100% stilling, da jeg ennå sliter med mange ulike tunge symptomer. Jeg går fremdeles på antipsykose medisin og går i samtaleterapi.

Jeg lurer på om det er flere der ute som kan ha opplevd eller opplever avslag om ytelser for tapt inntekt fra NAV eller andre instanser, sjøl med dokumentasjon fra lege om diagnosen PTSD. Jeg føler meg liten, og jeg er handlingslamma, da jeg føler NAV ikke tar meg på alvor. Det sier seg sjøl at ei voksen dame som meg ikke klarer å leve på en halv lærerlønn, som utgjør cirka 12 000 i måneden. Jeg har ingen til å hjelpe meg, da jeg lever alene. Jeg er veldig fortvila, og avslaget fra NAV oppleves som et hån mot hele min person.

Jeg håper på noen innspill. På forhånd, takk.

Incestoffer i 11 år, 26.01.2011

Nøkkelord: PTSD, NAV, tapt inntekt

Kommentarer fra leserne

Dette sier leserne om "PTSD, nedsatt arbeidsevne og rettigheter":

Kyllingen (15.01.2012)

Få tak i en advokat, fri rettshjelp eller så vet jeg at universitet i oslo tilbyr advokat hjelp spesielt til kvinner.. Det er helt uhørt at systemet skal behandle deg sånn. Håper du får hjelp snart..

frank (17.12.2013)

Nav har vet ingenting om PTSD. PSTD er et sykdom som egentelig man har ret til uførepensjon. Nav mangler kunskap og respekt for psykiske syke. sykologene må hjelpe folk som har psykiske problemer med å anmale nav

Alenemamma31 (27.11.2014)

Jeg har ogsaa ptsd etter fem aar mishandling av tidligeer ektemann. Jeg er naa alenemor for en fem aar gammel datter, og har de siste aarene levd paa overgangsstonad og tatt utdannelse. Jeg er arbeidsledig uten rettigheter til dagpenger. Vi har de siste mnd levd av penger jeg hadde oppspart. Naa er det tomt.. Jeg vet ikke hva jeg skal gjoere. Jeg har vaert i kontakt med nav og de sier eneste mulighet er sosialhjelp... jeg vil helst begynne aa jobbe og klare meg selv, men er til tider veldig syk.

pippi (11.01.2015)

har hatt ptsd selv i 1 år gikk jeg til behandling. spør om å få medr behandling fungerte på meg..er nå helt frisk og tilbake i jobb 100%

Nini (09.02.2015)

Hei. Det er bra at folk bruker nettet for å belyse situasjon som folk med PTSD kan havne i. Min erfaring som person med PTSD er; at hjelpeapparatet som ikke fungerer blir et ekstra traume som foregår ved siden av diagnose post (etter) trauma stress dosorder. Jeg vil så gjerne bruke en advokat som er nøytral og kyndig. Dessverre kjenner jeg ingen. Og en del jurister har også fordommer og bevist svarer at de "ikke har kapasitet". Den beste terapi for meg vil være om helsevesen, myndigheter (NAV, trygd, ...), jus, hadde et kontor hvor PTSD diagnostiseret kunne få human og rettferdig støtte. Det vil, etter min erfaring, være den beste terpi for alle parter i saken. Tenk hvor store ressurser vil samfunnet ha spart. All den tiden uskyldige saksbehandlere skal ha betalt for å lage et på forhånd "bestilt" avslag for at trygd, forsikring, helsevesen "sparer". Min sympati er og skal alltid være på den svakeste part (pasient), selv om samfunnsinteresser er viktige å tenke på og. Noen PTSD er vanskelig å forutsi men det er en rekke av forhold som kan hindres preventivt, både av den enkelte selv og samfunnet. Dette avhengig av hva som er årsak til at mennesker får PTSD. Skriver gjere igjen når jeg har noe mer kontret å fortelle fra min sak. Lykke til!

Nini (09.02.2015)

P.S.: Glemte å spørre om innleggsforfatter "Incestoffer i 11 år" har noe nytt å fortelle. Det er ca 3,5 år siden innlegget ble publisert her. Hvordan gikk det med deg? Hilsen Nini

Bombet (19.03.2017)

Jeg har fått diagnosen Ptsd og fått innvilget arbeidsavklaringspengersom følge av det. Men fikk først avslag på sykepenger som næringsdrivende uten informasjon om alternativer og brukte lang tid på papirarbeidet som måtte til før både diagnose og pengestøtte, og ikke fått etterbetalt for tiden uten inntekt og støtte.

Anni (23.06.2017)

Har fått diagnosen PTSD ca 7 år siden, men med beskjed at den hadde sittet veldig lenge i meg. Blir gradvis sterkere -moderat litt Berg og Dalbane. Flashbacks kommer ikke sant? Legen sier desverre bare samtaleterapi eneste
hjelp man tilbyr i Norge. Kanskje kan jeg hjelpe med, at jeg har en Hund som er utrolig fin service PTSD hund blitt, men i USA og Tyskland utdanner man i stor grad Servicehunder for bl. a. PTSD! Jeg skal få meg en profesionell trained Hund, enten USA eller Tyskland. Klarer jeg det, tar jeg opp kampen og får Trainer og utdanner hunder for andre Norske brødre og søstre.
Min Drøm må bli virkelighet, ellers er det ikke rare liv igjen siden jeg også har mange andre sykdomer og bundet til Rullestol. Alle der ute: Ikke gi opp, sammen er vi sterke, dessuten har jeg Gud Jesus Kristus som Hovedlege.

Sondre (03.11.2017)

7 års brutalt mobbeoffer med PTSD.

Ferdig på rehab men ikke syk nok til dette nei.
For jeg må være minst 50% agurk for dette.

Men jeg er for syk til å jobbe. HVA FAEN VIL NAV MED MEG???

SLITEN (19.01.2018)

Hei! Jeg fikk PTSD for snart 28 år siden og har 4 innleggelser bak meg, alkoholen ble min venn til jeg la meg inn på avrusing mai 2016, har vært rusfri siden da, men PTSD ble verre etter jeg sluttet med alkohol og å få NAV til å skjønne det har/er en lang kamp, har vært i div. tiltak uten hell, har søkt uføretrygd, men dem skjønner ikke alvoret i min situasjon...
Noen som har råd?

Martin (24.01.2018)

Fikk PTSD etter jeg ble kidnappet,knivstukket og dopet ned CR 2år siden
Men for noen uker siden ble eg kidnappet igjen og bankt opp
Kjenner nå først etter noen uker at eg svetter som en gris har vondt i hele kroppen når eg våkner fra søvn føles ut som eg har pist på meg selv.
Og får verken støtte fra nav eller noen andre instanser.
Er det noen som vett hva eg kan gjør for og endelige få noen kr igjen av nav?
Føler meg hjelpesløs rett og slett

Skriv et svar

Kan du hjelpe personen som skriver dette innlegget? Kanskje har du vært i lignende situasjon selv, eller på annen måte vet noe om temaet? Skriv svar på innlegget her:

Navn eller kallenavn

captcha

Spam sjekk
← Skriv inn alle fire tegn på bildet.

Relaterte psykologiske emner

Her er noen relaterte psykologiske emner.

Gratis psykologisk selvhjelp over Internett

psykologPå PsykologiForum kan du stille spørsmål og dele dine erfaringer og tips om psykiske lidelser. Tjenesten er anonym og koster ingenting.

Du vil få psykologisk hjelp i form av tilbakemeldinger, råd og tips fra andre som bruker denne nettsiden. Noen har kanskje opplevd noe av det samme som deg, eller de har faglig kunnskap som de vil dele med deg.

Del erfaringer. Vær anonym. »